Regio Noord-Limburg
Tel  06 20857445
linkedinbuttonzwartinfo@anitaremmelink.nl

 

Systeemtherapie

Systeemtherapie

WAT IS SYSTEEMTHERAPIE?

Binnen systeemtherapie wordt er niet alleen gekeken naar individuele klachten, maar gaat het altijd over interacties en relaties. De invloed van je eigen gedrag op dat van anderen, maar ook de invloed van andermans gedrag op dat van jou, de wisselwerking, die bewust en onbewust plaatsvindt. Vaak is het probleemgedrag van een kind of jongere de reden dat er hulp gezocht wordt. Maar een individueel probleem of opvoedingsprobleem kun je niet los zien van het totale gezin. Bij systeemtherapie wordt het probleem daarom bekeken in samenhang met de leefwereld oftewel het systeem. Met systeem wordt alles bedoeld wat een belangrijk onderdeel van de leefomgeving is, zoals het gezin, de school, het werk, de familie, vrienden. Daarom is het van belang dat het gezin en soms ook het systeem rondom het kind of jongere bij de behandeling betrokken wordt. 

Tijdens de therapie wordt met elkaar gekeken naar bestaande patronen die vaak het ontstane gedrag versterken en beïnvloeden. Soms is er ook sprake van gezinspatronen die zich door de generaties heen kunnen herhalen. Gezamenlijk wordt onderzocht waar de klachten of de problemen mee te maken hebben, waar ze vandaan komen en hoe ze te doorbreken zijn. 


MIJN WERKWIJZE

Het eerste contact is vaak telefonisch. Hierin wordt duidelijk wat het probleem is en bekijken we of systeemtherapie hiervoor de meest geschikte hulpverlening is. Vervolgens plannen we een intakegesprek bij je thuis. In principe is hierbij het hele gezin aanwezig. In dit gesprek maken we kennis met elkaar en bespreken we hoe ieder van het gezin het probleem ervaart. Het is de bedoeling om binnen dit gesprek tot een gemeenschappelijk doel te komen. In de vervolggesprekken gaan we aan deze doelen werken. In elk gesprek kijken we naar de ontwikkelingen en bekijken we gezamenlijk of de doelen bereikt zijn en of er nog vervolggesprekken nodig zijn.

Ieder gesprek duurt ongeveer 75 minuten. Ik ben van mening dat de hulpverlening kort en krachtig moet zijn. Het uiteindelijke doel is dat het gezin verder gaat op eigen kracht met eventuele steunbronnen binnen het sociale netwerk. 

Als er sprake is van een verwijzing wordt de verwijzer zowel bij de intake als bij de evaluatie betrokken.