WAT IS OPVOEDINGSONDERSTEUNING?
Opvoeden gaat met vallen en opstaan. Met momenten gaat het vanzelf, maar soms stelt de opvoeding ouders voor problemen waar ze zelf niet uitkomen. Dat kan zijn omdat je kind een ontwikkelingsstoornis heeft, waardoor je je onzeker voelt over de juiste aanpak. Of omdat je de controle over het gedrag van je kind bent kwijtgeraakt en je je als ouder onmachtig voelt.
In dat geval kan opvoedondersteuning helpen. Samen met ouders ga ik op zoek naar praktische oplossingen die bij het gezin passen en waarbij zij zich goed voelen. Ouders krijgen hulp om de bestaande problemen aan te pakken en leren nieuwe opvoedvaardigheden, zodat ze weer in staat zijn zelf de regie te nemen in de opvoeding. De hulp richt zich op alle gezinsleden en vindt plaats in de thuissituatie.
MIJN WERKWIJZE
Het eerste contact is vaak telefonisch. Hierin wordt duidelijk wat het probleem is en bekijken we of opvoedingsondersteuning een juiste vorm van hulpverlening is.
Vervolgens plannen we een intakegesprek bij je thuis. In principe is hierbij het hele gezin aanwezig. In dit gesprek maken we kennis met elkaar en gaan we wat dieper in op het probleem. Vervolgens maken we werkdoelen en afspraken met elkaar. Bij ieder bezoek bekijken we samen of er postitieve ontwikkelingen zijn en passen we zo nodig de werkwijze en doelen aan.
Ieder bezoek duurt ongeveer 75 minuten. Ik ben van mening dat de hulpverlening kort en krachtig moet zijn. Het uiteindelijke doel is dat het gezin verder gaat op eigen kracht en ouders zich weer zeker voelen in hun rol als opvoeder.
Als er sprake is van een verwijzing wordt de verwijzer zowel bij de intake als bij de evaluatie betrokken.